Waar blijft de tijd en wat doet u?Druk of kiezen. Druk, druk, druk. Opzij, opzij, opzij, we hebben zo’n verschrikkelijke haast? Stress, burn out en dat knagende gevoel, dat we alsmaar tijd tekort hebben en aan sommige zaken niet of onvoldoende toekomen. Een koele analyse van onze tijdseenheden en –besteding levert een ontnuchterend beeld op.

Een normaal jaar heeft 8760 uren. Als u elke dag 8 uur slaapt - velen doen dit korter – komt dit neer op 2920 uren in een jaar. Dan houdt u 5840 uren over. Een werkjaar heeft ongeveer 220 werkdagen (365 dagen minus 104 weekenddagen, minus 10 feestdagen, minus 30 vakantie- of verlofdagen). 220 dagen maal 8 uur per dag levert 1760 werkuren op. Die trekken we er weer af: 5840 uren minus 1760 = 4080 uren. (let op: alleen bij een werkweek van 40 uur, hetgeen velen allang niet meer hebben, hoe verklaar ik anders die dikke files in de Randstad en elders vanaf 4 uur in de middag. Zoveel bouwvakkers telt Nederland nu ook weer niet.)

De opschepper die beweert dat hij (bijna altijd hij’s) wel 80 uur per week werkt, overdrijft schromelijk of bralt. Ga maar na. Stel deze doordouwer maakt elke dag 10 uur (van ’s ochtends 8 uur zonder pauze tot ’s avonds 6 uur), dan kost de werkweek hem 50 uur en moet hij dus in het weekeinde nog twee dagen van elk 15 uur maken. Afgerzien dat dit niet waar is, waar doet hij dit dan voor. Tijdelijk, als noodwerk? Dat kan, maar toch niet permanent. Of deze werkezel maakt elke weekdag 13 uur. Van ’s ochtends 7 tot ’s avonds 8 uur. Dan telt dit op 65 uur en dus zou hij in het weekeinde ook nog 7,5 per dag bezig zijn. Met alle respect, maar dat zijn, als het dus echt waar is, echt ook werkEZELS. Wel volle weken maken middenstanders met een winkel, maar dat blijft steken op circa 60 uur.

Een normaal werkende heeft dus 4080 VRIJE uren. Dat is 46% ofwel bijna een half jaar is vrij. Waarom of waarmee hebt u het dan zo druk? Oké, u bent veel tijd kwijt aan woon-werkverkeer. Zeg anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Drie uur per dag maal 220 werkdagen is 660 uur. 4080 uren wordt dan 3420 uren. Dat is nog steeds ruim eenderdejaar vrije tijd.

Allereerst moet u natuurlijk niet zo ver van uw werk gaan wonen, maar soms kan het niet anders. Als u evenwel bewust weg van bijvoorbeeld de werkdrukte en -plek in Utrecht gaat wonen op een rustige stek op de Veluwe of in Brabant met een file als navelstreng bent u niet druk, maar maakt u een keuze. Soms zijn er in de werkbuurt geen betaalbare of kindvriendelijke huizen, dan kost het u inderdaad kostbare zg quality time. Daarom alleen al zou heel werkend Nederland zwaar moeten protesteren tegen welke maatregel of belasting ook die het verhuizen belemmerd.

U kunt u ook verweren met het feit, dat uw gezin veel tijd opslokt. Maar als u bezig zijn met vrouw en/of kinderen werk noemt, dan heb ik medelijden met u om uw levensvisie. Nog los van het feit, dat u niet hoeft te trouwen of geen kinderen hoeft te nemen. Dat is een vrije keuze.

Maar stel, dat u twee uur per dag aan uw gezin besteedt, een uur vrijen met uw partner en een uur opvoeding van en spelen met de kinderen (los van al die tijd in het weekeinde), dan kost dit 220 maal 2 uur is 440 uren. Trek die dan weer af van die 3420 uur en u houdt nog steeds 2980 vrije uren over.

Heeft u een partner die niet werkt, dan heeft hij of zij 8760 uur minus de slaapuren en minus 365 dagen maal 4 uur huishouden 4380 vrije uren. Samen hebt u er dan 7360.

Werkt uw partner parttime of evenveel als u, dan hebt u samen nog steeds minimaal circa 6000 vrije uren.

Als u dan nog steeds van mening bent, dat u het toch druk heeft en tijd te kort komt, dan is er maar één conclusie: u moet of niet klagen en zeggen dat u het druk hebt of u doet meer dan u in feite wilt. En dat laatste is dus een kwestie van kiezen. U maakt u druk, maar u hoeft het niet te hebben. De drukte van een vol leven is dus met name uw eigen keuze. Eigenlijk hebben veel mensen het helemaal niet druk en is die verzuchting meedoen met de tijdgeest: we hebben het allemaal zo druk, want anders stellen we niets voor. Het is gewoontetaal. De werkelijkheid is dat u gewoon lekker bezig bent. Tot slot nog dit. Het druk hebben en druk voelen vanwege verantwoordelijkheid zijn twee verschillende zaken.

Volgende week kom ik nog terug op het werkjaar en de werkweek. Ook daar is iets opmerkelijks aan de hand.

Ben Warner
www.warnercommunicatie.nl