trinitatis - euroharmoniaA-Kerk, Groningen. Met de maar liefst 18-stemmige Missa Trinitatis van de Friese componist Hoite Pruiksma herdenkt Cantatrix de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog van de Wit-Russische stad Brest.

Een stad die trouwens al eerder gruwelijk geleden had: zowel Napoleon als de strijdende partijen in de Eerste Wereldoorlog lieten er ontelbare doden en ruïnes achter. Waarna in de dertiger jaren ook nog eens de vreselijke deportaties onder Stalin volgden. Brest, een stad niet alleen gebouwd op een historische breuklijn tussen de katholieke en de orthodoxe wereld, maar een stad ook als een geschiedenisboek.

Het met professionele zangers tot 36 stemmen uitgebreide Cantatrix krijgt extra versterking van 18 Russen. De Missa Trinitatis kan hierdoor met drie stemmen per partij worden gezongen. Bijzondere klank, bijzondere opstelling.

De westerse koorklank van Cantatrix wordt verbreed en verdiept door het aparte timbre van de Russische zangers: glasheldere tenoren, bronzen baritons, peilloos diepe bassen. En ook de kooropstelling is niet alledaags: de drie zesstemmige koren verspreiden zich in groepjes door de kerk, waar het publiek het middelpunt vormt. Een uitvoering kortom die op veel punten anders, verrassend en boeiend belooft te worden.

Dirigent: Hoite Pruiksma

Vriend worden kan via: www.keunstwurk.nl

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить