kiev - euroharmoniaNa aanleiding van de vragen van RadioTV Drenthe. Komt Kiev wel eens weer zo mooi eruit zien? Aangezien de nieuwe omstandiggeden is er een risico groot voor een civile oorloog. Hoelang nog moeten mensen lijden aan die politishe spelletjes? Kunnen zij iets bereiken, wat het leven van het volk verdraagbaar maakt, of zij zijn alleen maar geplande slachtoffers, "handjes" om de hette colen uit het vuur te halen voor die schaamteloze miljoeners?

"...We voelen ons veilig in Nederland, maar ons hart is al een mosaiek, omdat het land, waar je geboren bent, waar je kinderen opgroeiden kunt u niet zomaar vergeten..."

President van Oekraine Victor Yanukovich heeft vandaag zijn akkoord gegeven om terug te keren naar de constitutie van 2004 en een begin van de Parlementere Republiek daardoor aan te kondigen. Hij initieert het nieuwe verkiezingen en probeert mensen tot een “regering van vertrouwen” te richtten.

 Er werd vanochtend om 10:53 weer door de protesterende mensen geschoten in Kiev, volgens Ministerie van de Binnenlandse Zaken.

 Protestacties in Oekraïne zijn begonnen sinds november 2013, toen er weten zijn aangenomen tegen de meetings en demonstraties. Sindsdien heeft president Yanukovich al een amnestie aangekondigd voor de protesterende.

Een officiele brief van de President Victor Yanucovitsj is hier te zien:
www.ru.slovoidilo.ua

Op dinsdag 18 februari 2014 hebben radicalen geprobeerd om Opperste Bestuur, “Rada” in Kiev te veroveren, met een eis om de constitutie van 2004 terug te brengen met een parlement-presidentse regering als gevolg daarvan. Dit zou betekenen een groei van de macht van de Premier en de Opperste Rada. Tegenwoordig heeft president het in zijn macht om ministers te ontslaan zonder een goedkeuring van RADA.

News.mail.ru meldt, dat er gewapende radicalen rond lopen in Kiev met “cocktail voor Molotov” ( een Finse uitvinding van jaren 1939-40 – benzine of spiritus gebaseerde opblaasbare liquide in een fles-R.W.). Zij gooiden ook de stenen naar de politie agenten toe.

Volgens Ministerie van de Gezondheid zijn er 77 slachtoffers (zij bedoelen hiermee ” dood” en “zwaar gewond”- R.W.) en 577 mensen zijn gewond geraakt. Volgens de Ministerie van de Binnenlandse Zaken zijn er rond 800 slachtoffers totaal.

Volgens Ria Novosti zijn er minder slachtoffers van het gewone volk, maar zij noemen 86 gewoond gerakte mensen van de politie.

Als reactie op een voorsteel van de vicepresident van de Verenigde Staten Joseph Biden om politie uit de situatie te trekken, heeft de voorzitter van de Veiligheid en Corruptie Tegenstand Committee Iryna Yarovaya gezegd, dat het zou dan geen controle over de gewapende radicalen betekenen en het leven van het volk nog meer in gewaar brengen.

Donderdag nacht werd er een vrede afgesproken tussen de President Victor Yanucovich en de hoofden van de oppositie Arseniy Yacenyuk, Vitaly Klichko en Oleg Tyagnibok.

Radicalen vonden, dat zij er niet bij betrokken zijn geweest en willen er geen rekening mee houden.

Vandaag heeft de Opperste Rada een beslissing genomen om een Antiterroristische operatie, aangekondigd 19 februari, te gaan stoppen en het leger daar niet in actie te laten komen.

Volgens de Euromaydan zijn “siloviki” (een politionele eenheid voor een bijzondere situatie) op dit moment aan het vertrekken van Maydan in de beurt van het “Rada”gebouw.

Vandaag zijn er ook studenten actief met een blokkade van de Ministerie van het Onderwijs. Het gebeurt in de stad Zitomir, een stad van West-Oekraine, waar de Polshe Minority van Oekraine actief is.

Er bestaan drie opponerende partijen met elk zijn eigen bezwaren op dit moment in Oekraine: een “maydan” met “een vrije mens in een vrij land” - de eisen van het volk, er bestaat een oppositie en er is een rechte, Radicale groep mensen. Gewone mensen kunnen het vaak niet uit halen, wat precies de bedoeling is van elke partij.

Radicalen hebben Post Office in Kiev overgenomen en nog veel belangrijke voor de staat gebouwen in de verschillende steden. Ook wapen is er in de gevaarlijke mate overgenomen, vooral in Ivano-Frankovsk, waar het in de Arsenaal van de Politie werd ingebroken.

Hoe was het in de verschillende steden van Oekraine:
Een overzicht van www.kp.ru in Kiev:

Metro is gesloten, taxi is niet te vinden, mensen nemen geen risico om met een eigen auto op pad te gaan, scholen, universiteiten en kinderverblijven zijn gesloten tot 23 februari. Restaurants en theaters zijn dicht. Verder van de Maydan gaat alles nog zijn gang.

Lvov, West-Oekraine:

Gevangenissen zijn open, misdadigers zijn vrij gekomen. Municipaliteit en politie zijn berooft, er zijn branden aangestoken in de kazerne, er is wel veel wapen in de handen van de opstandelingen terecht gekomen. 30 man zijn gewond geraakt. Scholen werken nog steeds. Kinderen worden daar onder de begeleiding van de ouders gebracht.

Krim, Zwarte Zee gebied:

Een bijzondere situatie is hier aangekondigd. Politie en het leger zijn klaar om in te trappen, als het moet. Marina blijft in een alledaagse stand gehouden. Rusland wil proberen Krim van Oekraïne terug te krijgen, als het niet weer stabiel wordt.

Odessa, Zwarte Zee: Er was geprobeerd om municipaliteit te veroveren 19 februari. Politie heeft alles weer recht gezet. Een aantal journalisten had wat problemen opgelopen in verband daarmee. 

Donezk:

Het is daar wat rustiger gebleven, maar het leger is klaar gehouden om voor de macht in te trappen.

Luzk, Polesje

Guverneur van de region Volin is geboeid gehouden aan een lantarenpaal tot dat hij akkoord ging om af te treden.

Mijn stad, Krivoy Rog, Oost-Oekraïne:

Het is een stad met veel industrie op gebied van stal (ijzer), daar wordt ook Uranium gewonnen.

Er waren in de stad Krivoy Rog afgelopen week ook metings, demonstraties, vooral op het knooppunt van het openbaar verkeer. Mensen waren gewapend met een wapenstok en zij sloegen elkaar in zonder een logische reden.

Mijn familie had nog geen incidenten mee gemaakt, omdat zij daar omheen proberen te lopen en zo veel mogelijk thuis te blijven.

Gisteren waren er in de stad problemen met de banken. Er was geen internetbankieren mogelijk en er werkten geen geldautomaten. Vandaag is alles tot nu toe hersteld. Telefoons (naar het Buitenland) worden beluisterd.

Een kennis van mij, Lena, die ook in Drenthe woont, moet vandaag haar moeder, die in Nederland op bezoek is, naar Schiphol brengen. Zij zitten te trillen van de ontrust, omdat ze via Kiev naar Harkov moet reizen. Gelukkig, is de stad Harkov niet zo druk met dit gedoe bezig, maar een reis via Kiev op dit moment is geen plezier.

*

Het zou niet echt een verslechtering betekenen voor Oost-Oekraïne, als er een breuk zou ontstaan. Het zou wel problemen zijn voor een Westerse deel van Oekraïne, waar bijna geen industrie ontstaat en waar veel werklosse mensen wonen. Zij hopen op hulp van Europa en hebben bijna altijd initiatief genomen voor een onrust in het land, als we terug in de geschiedenis gaan kijken.

Zij hebben wel recht voor de vrijheid en een kans op een beter leven, maar wie gaat er voor zorgen – moet u het uzelf dan gaan afvragen.

Ik heb altijd goede contacten gehad met mensen uit het Westen. Het zijn hardwerkende mensen met veel gevoel voor de vrijheid. Het zijn mijn beuren. Mijn zoon is in het Oosten van Oekraine geboren. Ik kom zelf uit het Westen van Belarus. Als het land brekt, krijg ik ook een "breuk" in mijn hart. Laat het maar hopen, dat het goed afloopt en dat die beurenrelatie voor Oekraine zou beter worden, dan de oude "familiebanden". In elk geval, is het West van Oekraine te zwaak om op eigen potjes te komen staan. Zij zoeken het wel, maak daarmee belasten zij het hele Europa.

Mensen en hun idealen worden in Oekraïne vaak gebruikt om het belang van de machzoekende partijen waar te maken.

We maken ons bezorgd over onze families.We voelen ons veilig in Nederland, maar ons hart is al een mozaiek, omdat het land, waar je geboren bent, waar je kinderen opgroeiden kunt u niet zomaar vergeten.

Rayisa Warner-Shumak

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить