Interessante discussie over hulp aan JapanVandaag had ik een interessante discussie, met een vriendin en een zus, die ik graag met u wil delen! Naar aanleiding van de vreselijke beelden over de aardbeving en de tsunami in Japan, waar ik kippenvel van kreeg, kwam er al gelijk een nieuwsbericht over hulp aan Japan.

Mijn mensenlievende en toch wel gulle hart, al zeg ik het zelf, roept gelijk uiteraard. Al die mensen hebben recht op een nieuw huis en medische zorg, net als de mensen in Australie en eigenlijk overal in de wereld waar dit soort rampen plaatsvinden. En ik vind het als mens niet meer dan logisch dat we verer kijken dan onze eigen tuin en iets voor onze medemens over hebben, ook al is dat aan de andere kant van...

de wereld.

Maar nu is het Japan, en ongewild heb ik daar meer moeite mee. Want gaan wij dus als klein Nederlandje, of als EU  of als VN, straks kosteloos hulp bieden aan een land wat alle internationale verdragen negeert? Dat genoeg kernbommen heeft, en nog maakt om ons met zn allen plat te gooien? Dat nog steeds op walvissenjacht gaat, ongeacht de internationale druk?

Kunnen wij ons belastinggeld zomaar weggeven aan diezelfde overheid, omdat de bevolking daar nou eenmaal ook niets aan kunnen doen? Ik vind dat we daar best wat tegenover mogen stellen, want als Japan dus blijkbaar toch niet zo machtig en zelfredzaam is als het zich altijd pretendeert, en dus wel internationale hulp wil accepteren, wordt het dan niet tijd om eerst over de internationale verdragen te gaan praten?

Maar ja, hoe ver ga je dan met je "voor wat hoort het?" Mijn zus zei: "Je kan moeilijk gaan eisen dat ze bijvoorbeeld bepaalde producten gaan importeren", waarop ik reageerde met "Maar dat is toch anders, dit heeft met internationale veiligheid en milieu te maken!" Waarop zij weer reageerde met: "Dus kan je dan ook eisen dat iedereen borstvoeding moet geven, en biologische kleren moet gaan dragen?"

Ik weet die grens niet, helaas niet, en ik zou het liefst meehelpen om al die mensen die dakloos zijn een nieuw huis te geven. Maar ons belastinggeld zomaar weggeven aan de Japanse overheid geven, zodat ze de helft in eigen zak steken en weer nieuwe kernbommen kunnen maken, of meer walvissen kunnen doden? Ik vind van niet!

Ik ben benieuwd hoe u hier over denkt!

misspotter.web-log.nl