Oekraine TRIGGER HAPPYTen eerste: Ik ben door niemand betaald (van welke kant dan ook).
Ten tweede: Ik ben geen Rus.
Ten derde: Mijn familie woont in het Oosten van Oekraïne. Zij zijn niet pro-Putins. Integendeel. Maar het maakt niet meer uit, bij wie zij horen, als de oorlog maar stopt.
Ten vierde: Ik heb goede vrienden in Oekraïne en in Europa, die echte oost- en west- Oekraïners zijn. Zij zijn leuke mensen. Mijn excuses, als ik iemand met dit artikel pijn doe.
Ten vijfde: Als Oekraine bij EU hoort, kan mijn familie bij mij op bezoek komen zonder dat gedoe met visum. Het kan ook meer welzijn betekenen voor hen.

Daar zijn eigenlijk wel wederzijdse (die van mij en van mijn familie) belangen bij om het zo te laten gebeuren. Maar ik ben een eerlijke mens. Het klopt niet, dat Oekraïne nooit iets kwalijk werd genomen!
- Zij verboden Russischtalige minderheid Russisch te spreken...

Lees meer

russische_school_groningen-euroharmonia.jpgRussische school in Groningen 10 jaar.
Kinderen over Krim, kinderrecht en globalisatie

Het klinkt gek genoeg, maar een Russische school in Nederland speelt een positieve rol in de Nederlandse samenleving. Het is ook een versterking moment voor de globalisatie.

Het belang van de ouders van tweetalige gezinnen, wier initiatief 10 jaar geleden ook de oorzaak werd om zo een school op te starten is uiteindelijk een kans geworden om mensen van twee landen te laten leren elkaar beter te begrijpen.

Lees meer

putin-ehGeschreven na een aanleiding van de uitnodiging voor een discussie over Oekraine en Rusland van Forum Images Groningen 12 mei. Dit is geen ode, maar enkele feiten en gedachten. Alle kritiek is welkom. Zijn naam Vladimir betekent: “De wereld herder”. Twee keer herhaalde naam wordt makkelijk onthouden en versterkt de betekenis ervan. (Vladimir Vladimirovich)

Zijn achternaam in het Engels “PUT IN” kan gezien worden, als “je moet hem erin hebben”. Voor Russen , die een PUT’ zien als een juiste weg, zou dit ook bijna vanzelfsprekend iemand betekenen, die de weg kent. Iemand, die goed ergens in is, noemen zij “PUTeviy”, en dit slaat dus ook aan de naam van de president. Dit zijn neuro linguïstische aspecten van een eventueel succes.

Lees meer

ukrainian - euroharmonia"...Tijdens de Kerst Schaken toernooi 2013 heb ik in Groningen een vraag gesteeld over de situatie in de Oekraine aan het lid van Russische Duma, (een volksvertegenwoordiger Parlement) en de veelvoudige wereldkampioen Anatoly Karpov. “Oekraïners zijn meer met de politiek bezig, dan met de economie” – was zijn antwoord..."

"...Als er morgen alle werkzoekende Nederlanders in Oekraïne een stuk land zouden gaan huren, zouden zij er een paradijs van kunnen maken..."

Volgens de analyse van de Internationale Arbeids Internetportaal “Head Hunter” heef de politieke instabiliteit niet te veel invloed op de arbeidsmarkt van Oekraïne mee gebracht. Er zijn tendenties van 2013 van toepassing, wat optimisatie van de personeelsbestanden en de investeringen betreft. Er ontstond in januari een toeneming van het aantal bannen van 3%, vergeleken tot december 2013. Analisten hebben nog geen conclusies gepubliceerd over de mand van de grootste spanning – februari.

Maar de feiten zijn – een gewone mens in Oekraïne moet sinds Perestrojka steeds meer werken voor minder (gerelativeerd aan de prijzen) geld. De werkgevers zijn hard. Ben jij ziek, heb jij te veel eisen – ik krijg morgen een nieuwe, die niets te vertellen heeft. Vakbonden bestaan niet meer, er is geen bescherming voor de werknemers.

Lees meer