nils_de_jonge - euroharmonia Nils de Jonge, 8 jaar. Inleiding.

Ik ga het over de Verenigde Staten van Amerika hebben, omdat ik daar heb gewoond. Het leek me daarom leuk om er over te gaan schrijven. Ik heb vier jaar in de VS gewoond, in de staat Kentucky en in de stad Louisville. Ik weet nog wel aardig goed hoe het daar was, maar ik wilde graag nog wat meer weten. Namelijk over de inwoners van Amerika en de andere staten. Hieronder heb ik een foto van ons huis geplakt, ik ben dat jongetje bij mijn moeder op schoot.

Hoofdstuk 1: De school in Amerika

Om op school te komen moet je in Amerika meestal met de auto of de bus naar school. De bus is dan een speciale schoolbus en die haalt de kinderen vlak bij hun huis op. Bij de scholen staan dan 's morgens allemaal gele schoolbussen, die overal uit de stad en dorpen erom heen vandaan gekomen zijn. En 's middags brengen die bussen de kinderen ook weer thuis.

Nils en zijn broertje Kay terug in Nederland.  Ik werd altijd met de auto naar school gebracht. Mijn moeder bracht mij soms naar binnen, maar soms ging ik ook zelf de school in. Dan stapte ik zelf uit de auto en liep door de lange gang naar mijn klas. En ik had daar een eigen kast waar ik mijn jas en tas in kon doen.

Tussen de middag ga je dan op de meeste scholen niet naar huis om wat te eten. Je gaat daar dan middageten op school, in de zaal. Die zaal heet de eetzaal. Als je wou kon je daar ook 's ochtends ontbijten, dat is raar hè? In de eetzaal kreeg ik elke week een menu en daar stonden allemaal lekkere dingen op, zoals pizza en een hamburger. Heel soms at ik iets van dat menu, maar meestal had ik mijn eigen broodjes mee en drinken. Dat is een groot verschil tussen de school in de Verenigde Staten van Amerika en de school in Nederland.

Soms mocht je in onze klas eten, als je heel lief was geweest. Samen met de juf in de klas eten. En ik was heel vaak lief, dus mocht ik heel vaak daar eten. En heel soms wel in mijn eentje. Dan had ik geluk. Weet je waarom ik dan zo’n geluk had? Omdat ik daar dan ook een filmpje mocht kijken. Dus dat was boffen.

Nog een verschil tussen de basisschool in Nederland en die in de VS is dat je daar met 5 jaar naar school gaat en dat is dan al een soort van groep 3. De kleuterschool is daar

apart en heet Kindergarten. De eerste groep op de basisschool heet dan Preschool. Ik heb in Amerika ook op de Preschool gezeten.

Als school afgelopen was, gingen sommige kinderen uit mijn klas weer met de schoolbus

naar huis en anderen gingen met de auto. Omdat ik met de auto ging, moest ik in de gang van de school wachten op een tegel waar een nummer op stond. Dit was mijn nummer. En alleen mijn mama en papa wisten dit nummer en konden mij dan ophalen als ze dat nummer lieten zien. Mijn nummer was 250. En als dat dan werd omgeroepen, dan mocht ik naar buiten en naar huis.