Oekraïne opent grootste zonnepark EuropaMet een capaciteit van 100 MW is het Perovo-zonnepark in Oekraïne het grootste zonnepark van Europa. Het park werd net voor de jaarwisseling geopend. Het park is gebouwd nabij Simferopol, de hoofdstad van de Krim-regio in de Oekraïne. De capaciteit van het park is genoeg om de 350.000 bewoners van Simferopol zelfs bij piekbelasting van stroom te voorzien.

Met de bouw van het Perovo-project is meer dan 300 miljoen euro gemoeid. Dit is meer dan projecten van vergelijkbare omvang, vanwege de grote risico's bij het bouwen in de Oekraïne.

Kolen en kernenergie
Met het zonnepark geeft Oekraïne vorm aan haar wens om minder afhankelijk te worden van kolen en kernenergie. Deze twee bronnen genereren tezamen 90 procent van de totale energievoorziening van het land.

Oekraïne heeft daarnaast een feed-in tarief ingesteld voor schone energie voor de komende 30 jaar. Zo'n tarief garandeert een meerprijs voor de leverancier voor een langere periode, waarmee risico's worden afgedekt. Voor het Perovo-park komt het tarief neer op 0,46 euro per kWh.

Concurrentie
Het Perovo-park blijft voorlopig de grootste in Europa, hoewel er concurrentie uit Duitsland om de hoek komt kijken. In Brandenburg-Briest zal binnenkort een park van 91 MW actief worden, in Eggenbek nabij de Deense grens een park van 84 MW.

Door Teun van der Laan

www.bnr.nl